tirsdag den 5. august 2008

Affiskning – udnyt vind og strøm!

Inden du ror ud er det dog vigtigt med en plan! Derfor tjekker jeg altid vejrudsigten, og hvis turen går til Randers Fjord, også tidevandet. For det kan være lidt af en ubehagelig overraskelse at fiske med vinden, for så nogle timer efter opdage, at der på hjemturen skal kæmpes med årerne, for at overvinde den nu friskere vind og en kraftig modstrøm.

Eksempelvis ta’r jeg nogle gange om året på en tur der starter ved Udbyhøj. Med den indadgående strøm fiskes der over de fine strækninger og muslingerev, der findes på vejen ind mod Stenrevet på fjordens nordside. Når vi er ud for Stenrevet fiskes der i det ”Gamle Løb” inden fjorden krydses og der gøres holdt på Stenrevet. Her nydes så frokosten, ligesom der er mulighed for en lille blunder. Når vandet så vender og løber rask ud af fjorden hopper vi igen i pontonbådene og affisker strækningen på fjordens sydside indtil vi når Udbyhøj. Uden at bruge ret mange arm eller benmuskler får man fisket over 8 – 10 kilometer vand.

Pontonbåden giver optimalt fiskeri
Når du fisker fra pontonbåden, er det næsten altid muligt at placerer dig i den mest bekvemme kasteposition, tæt på de bedste fiskepladser. Risikoen for at skræmme den sky fisk er betydelig mindre end hvis du vadefisker.

Fra lavt mod dybere vand
På stenfyldte strømstærke kyststrækninger er det vanskeligt og farligt at vadefiske. Der er stor risiko for at glide på de glatte sten, ligesom det også kræver stor fysik, og kan være en meget trættende form for fiskeri.

Søsætter du derimod pontonbåden og skubber dig langs kysten med svømmefødderne, vil du opleve et meget mere afslappende og effektivt fiskeri. Endelig har du muligheden for, med nogle få åretag, at nå ud til ørreden der springer uden for normal kastelængde.

Fra dybere mod lavt vand
Ofte opholder ørrederne sig ganske få meter fra strandkanten. Som vadefisker vil man tit opleve at man skræmmer fisken, også selv om man vader forsigtigt, eller går oppe på land i de ”knasende småsten”.

Er man derimod hoppet i pontonbåden, kan man komme tæt på de ”lavtgående” ørreder ved blot at lægge sig 15 – 20 meter fra bredden og kaste ind mod land. Ved brug af svømmefødderne er det ingen sag at holde pontonbåden i en god bevægelse og på den måde affiske en god strækning.

Mod og med vind og strøm
En svag til jævn pålandsvind er normalt godt for fiskeriet. Med svømmefødderne er det ingen sag, at holde pontonbåden i den rigtige afstand til stranden og samtidig sikre en god fremdrift, så der planmæssigt kan affiskes en god strækning.

Langs de fleste af vore kyster og i fjordene skaber tidevandet strøm eller rettere bevægelse i vandet. Vandet vender ca. hver sjette time. Typisk er forskellen på høj- og lavvande 30 – 70 cm. Udover månens tiltrækning af vandet, har vinden også en indflydelse på vandstanden. Eksempelvis giver en længere varende østlig vind en lavere vandstand i vores indre farvande.

Kun i fjordene har jeg oplevet, at strømmen har været så kraftig, at det ikke har været muligt at sejle mod den, blot ved brug af svømmefødderne. Langs kysten, eksempelvis ved Gjerrild, Fornæs og Kobberhagen, har jeg ikke, selv når jeg skulle mod strømmen, haft problemer med at holde fremdrift i pontonbåden.

Ingen kommentarer: